Hmm...apa la agaknya yang you all sedang bayangkan bila baca tajuk entri ni eh..?
ada tak terbayang-bayang yang ayam itu di masak bersama-sama dengan bunga ros??
ok...sila buang tanggapan itu jauh-jauh...takde secebis kelopak ros pun dalam lauk ni..
I tanya gak kat my mom pasal ni...
" dah nama dia begitu......."
Mari lah kita lihat sikit macam mana cara-cara masak Ayam Masak Ros ni yupp..
Cara masak yang mudah...lebur semuanya..tak perlu tumis bagai...mudah kan..?
Bahan-Bahan Ayam Masak Ros
Ayam
Bawang Blender
Halia
Cili Giling
Kicap
Sos Cili & Sos Tomato
Satu sudu kecil minyak sapi
Satu sudu kecil minyak masak
( minyak tak perlu banyak, sebab ayam itu sendiri akan keluarkan minyak)
Kentang
Carrot
Cili Padi ( kalau nak lagi pedas)
Garam & Gula
Sedikit air
Cara-carannya
Dalam satu periuk...campurkan semuanya....
Hidupkan api..masak la sampai ayam itu empuk..
Siap..!!
padanan untuk Ayam Masak Ros kali ini adalah Nasi Jagung
tung tang...tung tang memasak......
tadaaa....siap..!!
mau try....? selamat mencuba la diucapkan...
p/s : dikesempatan ini I nak ucapkan Selamat Hari Lahir untuk rakan-rakan blogger yang menyambutnya pada minggu lepas...
erm....ada tak blogger yang sambut birthday dia hari ni...??
21 comments:
first time dengar ayam masak ros ni. :)
besday akak khamis ni ~ tee hee
senang ek masak ayam tu nnt leh cubalah..
nasi jangung ke jagung???
mana rosnya? takde pong!!! :D
ni bukan dikira masak kicap jugak ke?
KAMIHIDUP ;
orang johor biasa kot dgr...cuba tanya.. :)
CIK BETTY ;
ha'ah la...ok...ok..dah betul kan..heee...(^_^)
GB ;
hahaha..tu la pasal..mmg xde bunga ros pun dalam lauk ni.. :)
DHIERA ;
hmm..lebih kurang juga..tapi kicapnya tak banyak..macam sambal ayam juga la.. :)
wah2 sedap!!! nak resepi nasi jagung gak laa. hehe. boleh padankan dgn ayam masak ros. hehe
senangnya nabilah..
tak payah tumis ye..
mcm masak renda saje..
boleh cuba :)
Sedapnyaa akak tgk ayam masak ros tuh.. cam ayam masak merah plak yer.. :)
memang sonang...sesuai untuk saya yg tak berapa nak rajin!!
Kakak suka masak ros. Anak kakak selalu lebih suka makan dengan roti. Kalau tak habis... panaskan pun sedap lagi.
nasi jagung...tak pernah mkn lagi raso nyer...
mula2 pon mimi ingat ayam masak dgn bunga ros. mmg pelik lah. rupa2nya nama je. hehehe
nampak sangat sedap :)
agaknya apa beza ayam masak merah dgn masak ros ye nabila
wah sedap tue...
@KAK MUNNA
erm...ada bezanya walaupun bahan lebih kurang sama.. :)
Masak Ros, ayam tak perlu di goreng, bahan2 spt bawang+cili tak perlu ditumis..
leburkan semuanya dgn bahan2 yang lain..termasuk minyak masak dan minyak sapi..
sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeee. dah la tgh lapar ni hukhuk.
nabilaa..nmpk sedap!nak resepi nasi jagung..hehee..ira tgh kumpul resepi..:)
pss : best la dah pkai streamyx!heee...ira suka guna broadband sbb sng nk bw ke hulu ke hilir..:)
ayam masak merah..hehe..sedapnye akak..saya dri kecik suka makan
Macam ayam masak merah pun ade.. :)
happy belated bufday jugak buat Yana n Diella..semoga terus semangat blogging,yup! :)
oh menarik! resipi berunsurkn aym mmg sgt diperlukn skrg..hubby ai suka mkn aym je =.=
thanks 4 da wish yunk! ^__^
wahhhhh pandainyerr ko... nampak ajer dah bangkit selera aku...
ada bakat masuk master chef asro ni
happy belated bufday jugak buat Yana n Diella.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip tersalah isi minyak kereta
Post a Comment