Happy Monday my lovely fwens....
hari ni....I terkena monday blues.....sedang berusaha melawan penyakit itu...huhu...yer la kita sebagai seorang pekerja...tidak sepatutnya ada penyakit Monday Blues...kita kan di bayar....so tak boleh malas-malas....setuju tak...??
Hari ni I nak tunjuk cara-cara menyediakan kuih bakar...caranya sangat la mudah...you all boleh cuba sendiri...
I pernah tunjuk gambar ni dalam n3 Aidiladha yang lepas...
actually I ambil resepi ni dari blog KAZAZTAN TEAM...then cuba di rumah..Alhamdulillah..menjadi...
bahan-bahan utama
tepung, bijan, perisa pandan
daun pandan
butter, gula, santan & telor
ok....sukatan untuk kuih bakar ini adalah..
2 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
2 cawan santan
( I pakai santan kotak...so hanya gunakan 1 kotak santan...setengah kotak air)
4 biji telor
1 cawan gula
( kalau nak manis...boleh lebihkan gula...I guna 1 cawan jer...so rasa kuih ni tak berapa manis...manis-manis buah jer...)
2 sudu besar butter yang telah dicairkan
1 sudu besar perisa pandan
jus pandan
enam helai daun pandan + 1 cawan air
blend kan...then tapis...ambil airnya
campurkan semua bahan ke dalam blender...then blend kan saja hingga sebati..
nak guna mixture pun boleh juga...
lebihan butter yang cair tadi..boleh la di sapukan pada dasar dan dinding loyang...
masukkan adunan ke dalam loyang..
ambil 1 sudu bijan...taburkan sahaja di atas permukaan adunan
panaskan oven dalam 250 C dan bakar selama 30 hingga 40 minit..
( suhu ikut KAZAZTAN TEAM )
suhu oven dan masa pembakaran bergantung pada oven masing2..pandai-pandai lah you all adjust..
kalau oven yang I gunakan...
suhu 150 c dan bakar selama 25 minit sahaja...
lepas dah siap...biarkan dalam oven buat seketika..then baru boleh dikeluarkan..
biarkan sejuk seketika...potong...hidangkan
macam mana...mudah kan...?? nanti boleh la cuba yupp....
insya'Allah...esok I cerita tentang majlis perkahwinan sepupu I minggu lepas...gambar-gambar masih belum di trasfer..masih ada dalam camera & dalam fon...
nak tau juga ni.....dalam banyak-banyak kuih tradisional...you all suka kuih apa eh..??
p/s : hadiah GA I akan poskan peringkat demi peringkat..buat masa ni fasa 1 dah selamat diposkan...fasa ke 2 mungkin hari ni...fasa ke 3 dan ke 4...akan menyusul tak lama lagi...harap sabar menanti..
and...jika dah selamat sampai....tolong inform pada I eh...tak kisah la melaui komen dalam blog ini..shoutbox...facebook...fan page ke or email...mana-mana mudah untuk you all la yupp...thanks...(^_^)
hari ni....I terkena monday blues.....sedang berusaha melawan penyakit itu...huhu...yer la kita sebagai seorang pekerja...tidak sepatutnya ada penyakit Monday Blues...kita kan di bayar....so tak boleh malas-malas....setuju tak...??
Hari ni I nak tunjuk cara-cara menyediakan kuih bakar...caranya sangat la mudah...you all boleh cuba sendiri...
I pernah tunjuk gambar ni dalam n3 Aidiladha yang lepas...
actually I ambil resepi ni dari blog KAZAZTAN TEAM...then cuba di rumah..Alhamdulillah..menjadi...
bahan-bahan utama
tepung, bijan, perisa pandan
daun pandan
butter, gula, santan & telor
ok....sukatan untuk kuih bakar ini adalah..
2 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
2 cawan santan
( I pakai santan kotak...so hanya gunakan 1 kotak santan...setengah kotak air)
4 biji telor
1 cawan gula
( kalau nak manis...boleh lebihkan gula...I guna 1 cawan jer...so rasa kuih ni tak berapa manis...manis-manis buah jer...)
2 sudu besar butter yang telah dicairkan
1 sudu besar perisa pandan
jus pandan
enam helai daun pandan + 1 cawan air
blend kan...then tapis...ambil airnya
campurkan semua bahan ke dalam blender...then blend kan saja hingga sebati..
nak guna mixture pun boleh juga...
lebihan butter yang cair tadi..boleh la di sapukan pada dasar dan dinding loyang...
masukkan adunan ke dalam loyang..
ambil 1 sudu bijan...taburkan sahaja di atas permukaan adunan
panaskan oven dalam 250 C dan bakar selama 30 hingga 40 minit..
( suhu ikut KAZAZTAN TEAM )
suhu oven dan masa pembakaran bergantung pada oven masing2..pandai-pandai lah you all adjust..
kalau oven yang I gunakan...
suhu 150 c dan bakar selama 25 minit sahaja...
lepas dah siap...biarkan dalam oven buat seketika..then baru boleh dikeluarkan..
biarkan sejuk seketika...potong...hidangkan
insya'Allah...esok I cerita tentang majlis perkahwinan sepupu I minggu lepas...gambar-gambar masih belum di trasfer..masih ada dalam camera & dalam fon...
nak tau juga ni.....dalam banyak-banyak kuih tradisional...you all suka kuih apa eh..??
p/s : hadiah GA I akan poskan peringkat demi peringkat..buat masa ni fasa 1 dah selamat diposkan...fasa ke 2 mungkin hari ni...fasa ke 3 dan ke 4...akan menyusul tak lama lagi...harap sabar menanti..
and...jika dah selamat sampai....tolong inform pada I eh...tak kisah la melaui komen dalam blog ini..shoutbox...facebook...fan page ke or email...mana-mana mudah untuk you all la yupp...thanks...(^_^)
34 comments:
wawwwwwww.... tak pernah terlintas dapat buat kuih ni, sebab dalam fikiran tu dok set, yang kuih ni cam susah je...
tapi, erk! boleh cuba kan! :)
terima kasih kongsi resepi!
sodapnye kak..ade bakat memasak ni kak..tak lama lagi dah boleh jd isteri orang. haha
sy suka makan kuih seri muka..yummy2 kalau dapat makan mase sarapan
tepuk tepuk tangan...sedap..sedap...ehehhee
ala, xde oven kt umah..xleh try.. huhu... mesti sedap nih kan? heee~
saya sangat suka bengkang...memang feveret ni
ni yg nk cbe.. tp xde oven la plk.. kene beli nmpnya..
heheehe, ingatkan tadi kucen tu part of the resipi ;)
TQ
hi nabilah
senang jer cara buat kuih bakar tu... nanti bolehlah cuba
dlm byk2 kuih muih tradisional yg ana suker ~ kuih seri muka yg bhg atasnya warna coklat (gula hangus) kuih ni kiranya wajib belilah bila balik kpg
cam sdap j...
kna cuba la pasni...
:)
wah.sedapnye.
teringin nak buat.
tp mimie kurang suka kuih bakar nie.
banyak kuih mimie suka, tp x tw nama lah akk :)
sedap bengkang nih..hihihi
dk umah neh nak blaja wat la..hehhehe
bellaaa ..btkn ^^
hee..suke makan cenkodok pisang..best..
rindu nak order ngan my mum..
wah..rajin tul cik fira belajar masak..hee :)
nampak cam sedap je..nak sket:)
salam nabilah..macam mane rase kuih yg nabilah wat tu? jadi x? mesti hebat bab masak2 ni kan.. kalau prince suke kuih Tepung Gomak..pernah dgr x??
rajinnya kamu ni memasak kan..huhu~ bila la nak jadi rajin mcm kamu ni..hehh~ =P
baca sini utk hilangkan monday blues
KLIK ME~
wah...bgosnya...rajen..
mak saya slalu gak la wat kueh ni.. tp sy x penah nk amek port...ngeng...
org lelaki bab masuk dapur ni yg berat sket nih huhu
Saya suka makan kuih bumbai, macam kuih bakar jugak.Dah lama tak rasa... rindu pulak.
mcm senang, tapi kang ble buat tak jadi.
hahahah!
kak.. lain kali kalau buat pos kat kami nooo.. heheheh..
huhu.
kak nabila.
baru balik exam.
Bertambah lapar tgk gmbar roti bakar tuh. Adduuuh!
Nanti nak try juga la balik rumah.
hehe. Abg Long saya suka. :)
Saya suka suma makanan, kecuali, basi, yg tidak halal.
tolak batu, besi dan kayu je. ;p
salam..a'ah kan..sama lak entri kita hari nih..hehee..selalu buat kaler hijau n perisan pandan gini..sekali skala tuka selera lak..apa2pun kuih bkr nih mmg sedap n sng nk buat kan?
tq singgah dapur kite yer..salam perkenalan.. :)
kak ati suka kuih nilah tp selalu org bkr dlm loyang ada lobang tu kan...nak try lah nanti resepi lak
yang kucing tu pulak.time bile pulak gua nak maasukkan ni?
xrajin nak cuba..beli satu kedai kat kampung baru je..sedap sngt..huhu
HYE KELLA ;
yupp...sebelum jumpa resepi ni pun sy ingtkn susah...mudah rupanya.. ;)
HYE EN ILHAM ;
seri muka...belum pernh try lagi...myb 1 day...(^_^)
HYE KAZAZTAN TEAM ;
yeah...tepuk tgn tuk kazaztan team gak...kerana sudi share kan resepi ini...menjadi lak tu..(^_^)
HYE AK ;
hmm...sedap la juga..hehe.. ;)
HYE IMANSHAH ;
oh...nama lain bagi kuih ni..kuih bekang yer....menarik..baru tahu hari ni.. ;)
HYE NISA ;
hehehe...nk beli apa...oven or kuih bakar..? ;)
HYE MAKSU ;
hehehe...mau pecinta kucing marah kan sy kalau masak kucing tu nnti.. ;)
HYE ANA ;
ha...tau juga kuih seri muka tu...ayah sy suka.. :)
HYE SHANANI ;
sedap...kalau tk pernh rasa..pergi beli dulu..rasa..then baru buat.. :)
HYE MIMIEY ;
hehehehe....makan jer la eh..? ;)
HYE NAZIRAH ;
yupp...tahan lama lak tu... :)
HYE HONEY ;
ha..bagus la tu..time dok rumah la boleh cuba macam2.. :)
HYE ANNA ;
btkn..? buat kan ke..? huhuhu..
HYE EN JABAR ;
sementara tgh minat..harus la cuba..hehehe..
eh..cekodok pisang mudah jer tu...awak pun leh wat sendiri.. ;)
HYE PRINCE ;
tepung gomak...pernah...mudah jumpa kt baazar ramadan.. DD suka kuih tu.. ;)
HYE YANA ;
minat kita kan berbeza...tul tak Yana... ;)
HYE AZANA ;
haha...dulu2 sy mcm azana gak...tp akhir2 ni..lain lak...semakin minat mencuba..paling puas bila kita buat tu menjadi...(^_^)
HYE MR RED ;
hehehe...tk pelik pun Mr Red.. :)
HYE POK LI ;
hmm..tkpernh dgr lak nama kuih tu...nnti sy try tnya pakcik google..mcm mana la agaknay rupa kuih tu.. ;)
HYE TIA ;
cuba la dulu...kalau ikut step by step...insya'allah menjadi.. :)
HYE E & E ;
hehehe..boleh...bak meh alamat.. ;)
HYE NUR ;
hehehe..bagus la tu tk cerewet pasal makan.. ;)
HYE HASUE ;
hehe...thnks sebab sudi singgah sini...salam kenal juga...(^_^)
HYE KAK ATI ;
sy pakai loyang bulat biasa jer kak..nnti akk try la...adjust mn2 yg patut tuk bagi lebih sedap.. ;)
HYE UN PHAT LEE ;
hehehe...tkyah le masukkan kucing tu....kucing tu pemerhati je... ;P
HYE EN EDY ;
kalau beli..mmg ok...tp bila buat sendiri...terasa kepuasannya..(^_^)
ain xbrp suke kuih bakar..huuu...mgkin sbb ade bijan..ain anti bijan.. :p
kuih tradisional yg ain suke..semestinya karipap!
ps: ape motif kucin tu?dia tlg nabilah buat kuih skali,ke?heee
senang rupenye nk wat kuih bakar nih..
dilla suke gak kuih nih..terutama tang tepi2 die yg garing2 tu..sedap!
nnti nk cube..mintak izin amik resepi ye..
wah... wan saya suka sgt2 kuih bakar ni... sy pn ok jg, sbb dia ada pandan... ehhehe... kalau nnt sy rajin nk cuba.. bole la sy ke blog nabilah ni utk copy recipe.. hehehe... thanx for sharing :)
sy suka kuih donat, karipap, bingka, kasui, kole kacang... erm.. apa lg ek, hehe...
Post a Comment