
Hello fwens...!! ok dengan masa yang terhad ni....I nak share dengan you all projek
Momori Daun Pisang
yang I dah ceritakan pada minggu yang lepas...
Pernah dengar Kuih Abok Abok ? kuih sebegini kalau nak cari...masa bulan puasa banyak dijual...
meh kita tengok prosesnya yupp...
bahan utama..harus la daun pisang......
bahan-bahan yang lain adalah..
gula melaka yang telah dihancurkan dicampurkan bersama-sama sedikit gula pasir
sagu biji dicuci dan biarkan ianya mengembang seketika...
kemudian dicampur pula dengan kelapa parut dan sedikit garam..
jika sagu masih kurang kembang..tambahkan sedikit air dalam adunan..
kalau tak..nanti bila dah masak..sagu itu masih keras.
tukang mengacau dah ready..... ;P
lupa nak cerita.....
daun pisang tu potong jadi segi empat..kemudian bentukkan menjadi kon.....
lepas tu..masukkan sagu...gula melaka dan diakhiri dengan sagu sekali lagi...
begini lah caranya......... (^_^)
lepas dah siap diisi...tutupkan daun pisang itu elok-elok....
kemudian kukus lah kuih ini selama 10 hingga 15 minit..
tadaaa.......ini la hasilnya........
next......kite cerita pasal Kuih Bongkok pulak eh......tungguuuuuuu......
xpenah makan lah..klu tgk gambarnya mesti sedap ni
ReplyDeleterasa saya penah makan tapi yg dibungkus macam nasi lemak...:)
ReplyDeleteKakak pun panggil abok-abok juga ialah kita kan dekat je melaka-johor mestilah sama. Kak long kakak kalau ada kenduri mesti buat kuih ini...
ReplyDelete1st time dgr pasal kuih nih...
ReplyDeletepernah dgr gak psl kuih ni..tp xpernah mkn..sbb mcm takut je nk rs..haha =P
ReplyDeletekuih abok2 penah dgr, tp xpernah makan mcm yg nabilah buat ni. heeeee.
ReplyDeletetak pernah makan kot...cam pelik je ada putih2 tu...pandai nye dia buat :D
ReplyDeletemcm pernah dgr namanye, tp tak pernah nmpk pon.
ReplyDeleteada bentuk lain ke kuih ni ?
nampak mcm sedap....sgt suka gula melaka + sagu =)
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteAlamaak aaii.. kecur air liur .. :P
kite makan kuih nie..
ReplyDeletetapi kalau nak buat kat rumah..
memang kirim salam lah sebab kuih nie ade kelapa2 kan..huhu
singgah tp masih tak update....tgk lg entry ni. rasa nak plak..sedap ek....mcm putu bambu tak?
ReplyDeleteeeemmm yup orang johor melaka panggilkuih abok-abok... my nenek selalu buat... tapi aku kalau makan habis bersepah jawabnyerr
ReplyDelete~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
sport rim rs watanabe